HTML

györgytelep

Friss topikok

Címkék

1. nap (3) 10 nap (1) 11. nap (1) 12. (1) 13. nap (1) 14. nap (1) 15. nap (1) 16. nap (1) 17. nap (1) 2. nap (3) 3. (3) 4. nap (3) 5. nap (3) 6. nap (3) 7. nap (3) 8.nap (1) 9. nap (1) erkezes (3) fenykepek (4) fotok (4) indulas (2) liechtenstein (21) nap (2) Címkefelhő

Nyolcadik nap (2013. feb. 12, kedd)

2013.02.13. 22:25 Telep György

A liechtensteini hercegno suru elfoglatsagai miatt nem lehettunk biztosak abban, hogy lesz-e alkalom arra, hogy talalkozzunk vele. A vaduzi kastelyt penteken, az uszodaba menet mar megcsodalhattuk a buszbol, es vagyakozo pillantasaink kozepette meg nem tudhattuk, hogy eljon az a nap, amikor belulrol is lathatjuk majd a varat.  De bizony eljott.

A tegnap ota lazasan probalo gyereksereg felvette legszebb ruhadarabjait, es szivdobogva szallt fel a mikrobuszra. Bani ket menetben vitt el minket Vaduzba (vegig csak lepesben haladva, hiszen tegnap este ota folyamatosan hull a ho, es az utak helyenket sikosak). A csapat egyik fele megvarta a masikat, majd megtisztitottuk csizmainkat, levetettuk kabatjainkat. Ekozben bemutatkozott  nekunk egy roppantul kedves lakaly, es megtudakolta, hogy a felnottek mit kivannak inni. Bani elmondta a gyerekeknek, hogy mi fog tortenni, es hogy hogyan kell viselkedni. Nehany perc sem telt bele, es belepett kozenk Marie von Liechtenstein hercegno. Banival es a tolmacsunkkal kezet fogott, koszontotte a gyerekeket, majd  maris elindult, hogy korbevezessen bennunket a kastelyon.

Kedvesen, kozvetlenul magyarazta el nekunk, hogy melyik terem milyen celt szolgal, hogyan epult fel a var, es hogy hogyan epul fel a nagyhercegseg.  Maga a hercegno nadragban es csinos puloverben volt, es minden mozdulata eleganciat sugarzott. Noha aprilisban tolti be a 73. evet, fiatalosan, konnyeden mozgott es beszelt, karcsu volt es magas. Az egyik otthonos szobaban hellyel kinalta a gyerekeket, majd nem restellte elejuk tenni poharaikat, es biztatta oket, hogy fogyjon el az osszes sutemeny. Ekozben folytatta a meselest a kastelyrol, a regi is a mai idokrol.

Hamarosan a gyerekek is kerdezhettek – sokan eleg batrak voltak ahhoz, hogy feltegyek a kerdeseiket ofelsegenek., amelyeket o turelmesen megvalaszolt. Majd atmentunk a szomszedos terembe, ahol ajandekkeppen atadtunk nehany aprosagot, es bemutattuk neki az enekes-verses-tancos musorunkat. Keszult egy kozos fenykep, majd a hercegno folytatta a var bemutatasat. Az eloterbe visszaterve megkoszonte a latogatasunkat, es egy nagy doboz csokoladepralinet adott at a gyerekeknek.  Bani meg megmutatta nekunk a varudvarbol nyilo kapolnat, ahol enekeltunk es zeneltunk egyet, majd megkonnyebbulve es boldogan indultunk hazafele. 

Latogatasunk alatt a gyerekek elegge meg voltak szeppenve ahhoz, hogy ne tegyenek rossz fat a tuzre, igy nem volt panasz senkire sem.  Oszinte amulatba ejtett bennunket a 13. szazadi  lakotorony kore epult gotikus-reneszansz kastely.  A kozepkori varnegyed, a kastelyban a hidacskak es felvonok, a korbastyak, meteres falak, a festett ablaktablak, kovacsoltvas kapuk, apro ablakok es erkelyek... mintha csak egy Grimm-mese diszleteikent szolgaltak volna.

A varba belepve meg inkabb hatalmaba keritett bennunket a varazslat: az odon es rusztikus hangulat a melegseg es vedettseg erzesevel parosult.  Kifinomult izlesrol tanuskodott a szepseg, a hagyomanytisztelet es a funkcionalitas tokeletes egyensulya. A hivalkodas teljes hianya meg inkabb kiemelte a hely nemesseget. Racsodalkozhattunk  az evszazados freskokra, fegyverekre, festmenyekre es disztargyakra, a finom intarzias, sulyos vaspantos faajtokra, olomuveges ablakokra, kolepcsokre , boltivekre es loresekre... Igy kulonosen erosen itatott at bennunket latogatasunk kiveteles volta: a kastely ugyanis nem all nyitva barmilyen vendeg elott, a hercegi csalad csak a legkituntebbeket fogadja szemelyes audiencian. Vendegeskedesunk vegen, az elmenytol meg felig aleltan hagytuk el a varat, es a hullo hopelyhek alol megilletodve tekingettunk vissza a tekintelyt parancsolo eroditmenyre, amely felfedte elottunk titkait.

A sok izgalmat es ujdonsagot koveto ebed utan a gyerekeknek kifejezetten jol esett egy rovid idore lepihenniuk, mig a felnottek megbeszelest tartottak.

Hogy kiszelloztessuk fejeinket, es megmozgassuk tagjainkat, Bani egy turat javasolt.  Az o es Sarina kisereteben elgyalogoltunk egeszen a Rajnaig, ahol a Svajcba atvezeto hid kozepen megallva egyik labunkkal Svajcban, a masikkal Liechtensteinban lehettunk. Ezt a helyzetet a gyerekek nagyon mulatsagosnak talaltak, jo ideig idoztunk itt. A  hatarfolyo partoldalan sokat csuszkaltunk meg a hoban, majd uzsonnara kaptunk egy csokit. Haza mar busszal mentunk, ahol Anna teajanak es finom levesenek koszonhetoen hamar atmelegedtunk.

1 komment

Címkék: liechtenstein 8.nap

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorgytelep.blog.hu/api/trackback/id/tr745079387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogdán Lianna 2013.02.14. 08:43:09

attilám irjál magadrolis mert kétnapja nemtudunk semit rolad jolérzed magad olvasuk az üzeneteket de rolad nem tudunk semit szeretünk hiányzol kicsit böveben a gyerekröl csá apukám szeretünk
süti beállítások módosítása